luchtdichtheidstest
Omdat een woning die luchtdicht is gebouwd, ook minder warmte zal verliezen, werd in de epb-studie hiermee rekening gehouden.
Het werkelijk meten van de luchtdichtheid zorgt meestal voor een gemeten waarde die een stuk lager ligt dan de default-waarde die door de overheid standaard is voorzien in de software. Ingeven van de gemeten waarde heeft een rechtstreeks invloed op het E-peil, welk vaak tot 10 E-punten kan zakken en dus leidt tot een nog beter EPB certificaat.
De subsidie op het behaalde E-peil is sinds bouwaanvraagjaar 2017 vastgelegd via een korting op het KI, die afhangt van het maximaal toegelaten E-peil. De eis is de jaren nadien telkens iets verstrengd. Vaker en vaker maakt dan deze luchtdichtheidstest het verschil. Geen verplichting dus maar bij de huidige nieuwbouw niet meer weg te denken.
De meting zelf wordt uitgevoerd zodra de woning grotendeels is afgewerkt: dampscherm binnenzijde hellend dak volledig luchtdicht, plinten gelijkvloers geplaatst en afgekit, alle dagkanten bij buitenschrijnwerk aan binnenzijde afgewerkt en mogelijke leidingdoorvoeren door muur of dak zijn afgedicht. Ventilatiesysteem en dampkap (met afvoer naar buiten) dienen ook reeds te zijn geïstalleerd.